Žižkov s nádechem Maroka

To byl koncept pro rekonstrukci přízemního 2 + 1. První její větou bylo „chci tu barvy a nic minimalistického“. Přála si moderní, městský styl s marockými prvky. Z rozhovorů vyplynulo, že nepotřebuje televizi ani sedací soupravu, ale hodně a ráda čte, a proto jsme pro ni navrhly vestavné knihovny a pohodlná místa pro usazení se s knihou. Hlavní pokoj musel splňovat funkci obývacího pokoje, jídelny, pracovny i ložnice zároveň.

Bylo nutné vyřešit dispozici a zónování. Byt má 80 m2 a nedisponuje sklepem ani žádnými jinými úložnými prostory. Díky vyšším klenutým stropům jsme zde mohly vytvořit zvýšené podium s postelí, které zároveň umožňuje sezení na zasouvacích šuplících , které tvoří schody do postele.

Boční zvýšená část v sobě ukrývá množství úložných prostor pro zimní oblečení, boty a kancelářské potřeby, a zároveň slouží jako optické oddělení prostoru, kterým se vchází do bytu, tzn. tvoří jakousi chodbičku před příchodem do obývací části. Na pravé části postele je noční stolek vytvořen šupletem v prostoru u hlavy a v levé části jsou ve zvýšené části dvě výklopné skříňky, z nichž spodní je vyrobena tak, aby dvířka ležela na matraci, tzn. slouží i jako stolek v případě administrativní práce v posteli.

Každá vnitřní část podia je využita. Vpravo od nynějšího čela postele se nacházel zvláštní skládek velmi malých rozměrů. Rozhodly jsem se vybourat dveře a v tomto výklenku vybudovat vyvýšený čtecí koutek ve výšce okenního parapetu s dalším úložným prostorem a zároveň zvýšit přísun denního světla skrze okno, které bylo v původním skládku. Vysazené dveře nakonec posloužily v předsíni – předělaly jsme je na věšák.