Dekorativní úpravy garsonky k pronájmu Praha 9

Oslovili nás klienti, kteří koupili byt ve staré zástavbě ve Vysočanech. Byt prošel lehkou rekonstrukcí před pár lety. Záměrem klientů bylo byt upravit a vybavit zařízením tak, aby byl "fotogenický" a dobře se pronajal, a teprve až doroste dcera, udělá se zásadnější rekonstrukce s výměnou podlah, dveří, koupelny a kuchyně, bude nutné vyměnit i okno do ulice. 

Rozpočet počítal spíše s dekorativními úpravami a nábytkem, zachovala se původní kuchyně i koupelna a nedělaly se žádné stavební úpravy. Interiér jsme vytvořily v lehce industriálním stylu s kovovými doplňky, výraznými barevnými grafickými prvky a tématem Vysočan, jelikož se byt nachází ve staré zástavbě přímo na Kolbenově ulici, okolní čtvrť nyní prochází obrovskou změnou. Téma Vysočan a jejich industriální dobové fotky jsme pak použily i pro obrazy a grafiku v interiéru celého bytu.

Na podlaze byla vinylová podlaha, která byla olemovaná nehezkými a poničenými lištami. Vyměnily jsme je za vyšší bílé polyuretanové lakované, které rázem zlepšily celkový vzhled podlahy. Také všechna stropní svítidla byla nahrazena a centrální svítidlo v obývací zóně jsme posunuly nad sezení. Strop je ze sádrokartonu, takže to bylo poměrně snadno realizovatelné.

Dlouhé závěsy a záclony zateplily a zútulnily prostor. Závěsy byly dlouhé, musely jsme je zkrátit a ze zbytků jsme vyrobily splétané úchytky k výsuvným šuplíkům postele.

Byt je poměrně maličké 1+kk, kde není moc úložných prostor. Využily jsme vyšších stropů a největší část rozpočtu jsme vložily do výroby postele na míru. Tato má dvě velká šuplata na kolech, takže je možné je naložit velkou zátěží.

Před postelí je box, který slouží k lezení do postele, je to také dodatečné sezení pro TV zónu a zároveň jsou pod víky sedáku další úložné prostory. Stejně tak po straně postele je police s lampičkou, která je zvedací a podél celé postele je tak hluboký úložný prostor v celé délce. 

Abychom nezabíraly prostor velkými kusy nábytku, použily jsme místo sedačky pohodlná křesla a místo jídelního stolu jsme vytvořili velký barový pult, který může sloužit k jídlu, ale také jako pracovní prostor.

Místo konferenčního stolku jsme použily lehce přenosný černý barel. Antracitová TV skříňka je kovová, stejně tak police na zdi u postele.

Kuchyně zůstala beze změn, dokoupily jsme chybějící elektro spotřebiče a pouze jsme ztmavily spárovací hmotu mezi obklady na antracitovou, tak aby namísto původní zašedlé, lépe vynikly.

Nakonec to byly právě tyto čtvercové obkladačky, kterými jsme se inspirovaly a použily obdobný vzor na polštářích a hrnečcích. Skrz celý byt se vlastně prolínají geometrické čtvercové a kruhové tvary a křivky, a vše rozjasňují barvy žlutá a světlá mentolová barva,  použily jsme také hodně kovu a černé doplňky. Jasná žlutá barva a refrén monthy-pytonovské písně, který se objevuje na polštářích přináší do bytu mladistvou a pozitivní energii.

Černé linky na zdech jsou vytvořené pomocí tzv. washi tapes (lepicí pásky z rýžového papíru). Speciální kvalitní barvy, které drží na zdech, dřevu i kovu jsou od německé značky ZERO a nemíchali nám dle RAL vzorníku je v Avis Color.

Koupelna je pouze dovybavena skleněnými policemi, háčky a držáky na ručníky, nad pračku jsme umístily otevřené police. V chodbě byla nika do které jsme instalovaly police a tyč na ramínka, zároveň se do ní díky větší hloubce dá ukrýt vysavač a úklidové prostředky, vše skryté závěsem.