Co je vizuální identita neboli vzhled firem a značek?

Vizuální identita je sbírka vizuálních prvků, díky nimž je vaše společnost jedinečná a odlišná od ostatních. Identita značky je všechno to, co vy, zákazníci a vaši potenciální zákazníci vidí. Je to ucelený systém symbolů složený z forem, tvarů, barev, písem, jejich rozvržení na určitém formátu pokud se jedná o tisk nebo online prezentaci, ale i rozvržení těchto prvků v interiérech a v exteriéru provozoven a podniků.

sdf

Vaše vizuální identita je tváří vašeho podnikání

Vyjadřuje vaše jedinečné vlastnosti a lidské hodnoty, s nimiž se vaše publikum může ztotožnit, což jim pomáhá vytvářet trvalé emocionální spojení s vaší značkou. Koneckonců, cílem designu identity značky je vyprávět příběh vaší společnosti způsobem, který vytváří věrnost a povědomí o značce.


‚‚Stručně řečeno, vaše vizuální identita je to, jak chcete, aby vaši zákazníci a potenciální zákazníci vnímali vaši firmu, značku, produkt nebo službu (např. luxusní, cool, pánský, ekologický atd.) a mohli se tak s ní ztotožnit!‘‘

A jak funguje vizuální identita v praxi?

Je možné, že bistro na obrázku vlevo, má tu nejlepší pizzu ve městě, suroviny i skvělého sicilského kuchaře, ale jeho vzhled tomu neodpovídá!

Vzhled říká, že je to pravděpodobně levné a tedy s nejistou kvalitou.
Pokud nám tedy nejde primárně pouze o  nízkou cenu ve stylu "cokoli - ihned do ruky, pro jednou to přežiju", do podniku nejspíš ani nepůjdeme, protože prostě není lákavý informacemi, které do svého okolí vysílá.

Na fotce vpravo je vidět, že se podnik stará o svou image, je profesionálně udělaná, komunikuje jednoduchost italské kuchyně a určuje tím také cenovou hladinu. Od podniku očekáváme dobře zvládnutou pravou italskou kuchyni v běžné cenové hladině.

Na základě vzhledu si nový zákazník utváří očekávání! O druhu kuchyně nebo možnostech (bez lepku, bio, vegan atd.) jestli půjde o bufet, fast food anebo fine dinning, tedy i o tom, kolik peněz asi tak jídlo v daném podniku bude stát. Zkrátka jestli "to je pro něj" a jestli svými zvyky nebo způsobem života do tohoto konceptu zapadá. To vše se dá komunikovat  a nastavit vzhledem exteriéru!

z čehož plyne to nejdůležitější: Jít či nejít aneb důvěra nového potenciálního zákazníka


Všechny tyto vizuální informace, které Váš potencionální zákazník ‚‚posbírá‘ za pár vteřin při pohledu na podnik zvenčí anebo i online na webu (ať se jedná o jakékoli služby nebo prodejny zboží!). Tak tyto vizuální informace budou rozhodovat o tom, jestli konkrétní podnik dostane vůbec jakoukoli šanci na první návštěvu nebo nákup produktu v případě obchodů! V případě restaurace, která se stará dobře o svou image, tak působí důvěryhodně a zákazník očekává, že restaurace má stejně starostlivý přístup i k samotné ‚‚kuchyni‘‘.

Získaná důvěra zapříčiní to, že je zákazník ochotný neznámý podnik nebo produkt vyzkoušet a dá mu přednost před konkurencí! Pokud máte dobrý produkt nebo nabízíte kvalitní služby, nečekejte, že až je lidé vyzkouší, že si o nich řeknou a naučí se k vám chodit nebo nakupovat. Delší dobu byste to nemuseli vydržet a navíc v případě, že nejste jediní kdo v daném místě tyto konkrétní služby nebo produkty nabízí, potom byste se nemuseli dočkat vůbec, protože zákazníci budou vždy dávat přednost kvalitně a srozumitelně komunikující konkurenci před nejistotou!

‚‚Žádná úspěšná společnost nikdy nenechala svou značku náhodě! Má to dobrý důvod: 87 % spotřebitelů si koupí produkt pouze na základě jejich vztahu ke značce.‘‘