Renovace bytu v rámci solidárního projektu "První krok"

Projekty bytů "První krok", černošice u prahy

Proč zrovna "První krok"? Tenhle název nám přišel sympatičtější než říkat sociální bydlení, protože to co zajišťujeme je skutečně první krok, a to sice první krok na cestě k novému životu.

Jak to tak bývá, projekt si nás lidsky našel, propojil a sám si vznikl a teď si tak žije. Při realizacích interiérů velmi často likvidujeme nábytek, vybavení, spotřebiče, které jsou stále funkční, spoustu doplňků do bytu...moc nerada se na to dívám, ale často není zbytí, není čas, potřebujeme zahájit stavbu a klient nemá na věci už využití jinde, tak se vozí na skládku.

Náhodou jsem na FB skupině Sousedé od Berounky zahlídla žádost Margarety z nadace pomocodsrdce, která poptávala vybavení bytu do Černošic. Napsala jsem jí zprávu v asi 23.00 hod s tím, že mi může zavolat at si nepíšem slohovky....kecaly jsme do půlnoci a vznikl projekt :) Byl to náš první kontakt, neznaly jsme se.

Projekt první krok

Margaretě se podařilo díky letité práci a pomoci, kterou naprosto nenápadně, zato důsledně a "ze srdce" poskytuje lidem na Berounsku, získat od osvíceného starosty Černošic byt, který může pomoct lidem, kteří se náhle octli v nouzi. Je to pomoc pro samoživitele/ky, kteří se octli se svými dětmi v těžké situaci.

A možná by vás ani nenapadlo, jak rychle a neočekávaně takovýto stav může nastat.

Roky, či desítky let jste "normální" občan, majitel/ka podnikání nebo máte dobré zaměstnání, dům, hypotéku, rodinu, zdraví a pak se něco stane a všechno se to sesype jak domeček z karet. Může přijít úraz, nemoc, zradí vás partner či partnerka životní nebo v podnikání a najednou nemáte práci, nemáte peníze, přijdete o bydlení kvůli nesplácení hypotéky nebo vás z domu vyhodí, protože vlastně není váš, ale partnera/ky, onemocní těžce dítě a tak partner/ka odchází, protože "to" nedává atp... libovolných kombinací je mnoho. 

Shodou okolností právě v tyto dny,co jsem se potkala s Margaretou, jsme začaly rekonstruovat dům, což se plánovalo s klientkou už rok. Ona sama se mě před rokem ptala co udělám s tím vším nábytkem? ...že je stále funkční a ráda by ho věnovala charitě například. A tak to vzniklo. Asi ne náhodou se tato klientka jmenuje Anděla :) Začli jsme rozebírat nábytek, podlahy a to všechno převážet do Černošic.

Ozval se nám pan Tomáš Kutchar, majitel firmy kutacz - poslal nám zdarma dva náklaďáky, partičku kluků, kteří dokonale rozebrali kuchyňskou linku, převezli spolu s dalším nábytkem jako jsou židle, nábytková TV stěna, police, svítidla, garnyže....do Černošic a zde znovu složili a laminátovou podlahu z obývacího pokoje znovu poskládali v bytě do kuchyně.

V  bytě jsme odstranili stará popraskaná lina a ve dvou prostoroných pokojích se vyloupla pěkná prkenná podlaha ve velmi dobrém stavu. Tuto jsme přebrousili a opatřili darovaným nátěrem tvrdovosku v oleji. Stropy a stěny měly na sobě vrstvy různých barev, byly v rozích popraskané, takže jsme vše vytmelili, oškrabali co se loupalo a vše včetně okenních rámů dostalo nový nátěr. Ze starého natřeného rámu jsme vytvořili nástěnku, na kterou obyvatelé mohou psát vzkazy pro, kteří přijdou po nich. 

Díky pomoci dalších lidí z okolí jsme dostali barvy, místní umělec Jan Jenq udělal veselou mozaiku do koupelny, aby byl byt co nejpřívětivější, spřátelená firma Rezident parket nám věnovala kyblík tvrdovosku v oleji, abychom mohli zrepasovat dvě ložnice, ve kterých je původní prkenná podlaha, místí IT specialita zrepasoval notebook a lokální provider internetu přislíbil připojení za zvýhodněných podmínek.


Věříme, že vznikne něco jako řetězová reakce, neb v každém městě nebo obci se najde byt, který momentálně zeje prázdnotou i lidé, kterým by zachránil život. "

Tento konkrétní byt je 3+1 ve vilové zástavbě a najdou v něm útočiště dvě rodiny na cca půl roku než se znovu nadechnou, najdou si práci, nové bydlení, pořeší administrativu či zdravotně se zotaví. Margareta v rámci nadace Pomoc od srdce dále zajištuje práci pro tyto lidi, protože velmi časté je, že se jedná o maminky, které mají tak malé děti, nebo jedno z dětí, které ještě nemůže do školky, proto pracovat nemohou. V rámci své výrobny bezlepkových produktů tedy řeší také místo pro maličké děti, které si mohou hrát zatímco maminky pracují vedle. A nejen to - často ženy, které mají více dětí strávily tolik času péčí o rodinu, že mnoho let nepracovaly a neví co by mohly dělat, co by je bavilo a naplňovalo, proto Margareta vymyslela s dalšími firmami možnost práce na kratší dobu, aby si vyzkoušely v jakém oboru by je práce bavila.

A naším úkolem bylo z relativně nesourodých různých věcí, z poskytnutých materiálů s velkou dávkou kreativity vytvořit přechodný domov, na který byť to bylo v těžší situaci budou jeho obyvatelé vzpomínat jako na přívětivé místo, kde se cítili příjemně, v bezpečí, v klidu a jako na čas, kdy se jim dostalo pomoci, v kterou možná ani nedoufali.

S pomocí tapet, které zbyly z jiných projektů jsme udělali zóny v pokojích, které oddělují část pro děti a pro dospělé. Snahou bylo na neutrální základ (bílá, černá, dřevo) dodat primární barvy (žlutá, modrá, červená) v menších plochách tak, aby byt působil vesele a pozitivně. Zároveň v bytě se budou jeho obyvatelé měnit, mohou zde být i velmi malé děti, které právě primární barvy vnímají.

Má to i určitou symboliku - 3 základní barvy v bytě ze kterých vznikají všechny ostatní barvy barevného spektra...
a za prvním krokem následuje druhý, třetí a další do nového života.

Úvodní foto Jukan Tateisi / Unsplash