Řešení klimatizace obývacího pokoje v bytě 3+kk, 60 m²

V bytové jednotce 3+kk, cca 60 m² v Praze jsme potřebovali ochladit obývací část bytu o výměře cca 30 m² (obývací pokoj s otevřeným kuchyňským koutem a jídelnou), kde velká prosklená okna vedla na zasklený balkon s orientací na jih, navíc v 6. patře panelového domu. Takže v létě skutečně skleník, kde slunce přímo zářilo přes dvojitou skleněnou plochu.


Klimatizaci vám vždy musí prodat specializovaná firma, která ji i nainstaluje. Jedná se především o manipulaci s chladící kapalinou. Pro výběr správné klimatizační jednotky je potřeba zvážit konkrétní byt či dům a jeho konstrukci, m² půdorysné plochy, výšky stropů a počet obyvatel, orientaci světových stran. Toto firma dokáže spočítat a doporučit vhodnou kapacitu. 

V našem případě nám tedy byla doporučena klimatizační jednotka americké značky Carrier. Navržená s chladícím výkonem 1,0-4,1kW. Velikost vnitřní jednotky je cca 20 cm hloubka, 70 – 100 cm šířka, 30 cm výška dle zvoleného modelu. 

Venkovní jednotka má cca 30 - 38 cm hloubku, 80 cm šířku, 55 – 70 cm výšku dle zvoleného modelu. 

Cena za vybavení, instalaci a uvedení do provozu byla 37.000 Kč včetně 15% DPH. Samotná instalace trvala jen pár hodin. Rekonstruovali jsme kompletně byt, instalovali jsme tedy ve dvou fázích - v té první jsme umístili veškeré rozvody, abychom mohli vysekanou zeď znovu začistit, a teprve po úpravě stěny a vymalování jsme instalovali klimatizační jednotky. 

Zařízení disponuje mimo jiné antikorozní ochranou, detekuje únik chladivu, automaticky čistí výparník, je možné ovládat přes wifi a mobilní aplikaci a mnoho dalších.

Venkovní jednotka může přijít na terasu či balkon, na střechu nebo zvenku na fasádu. Musíme nicméně vzít v potaz případný servis, takže je potřeba zvolit dostupné umístění. Z vnitřní jednotky klimatizace odkapává kondenzát, je tedy potřeba také vyřešit, kam vodu odvést. Ideální situace je, máme-li v blízkosti odpad, ale to nebývá tak časté, řeší se tedy vyvedením plastové trubky s přesahem přes fasádu domu (průměr cca 22-32 mm), v případě že i toto nelze, můžeme umístit k venkovní jednotce nádobu, kterou je však potřeba poměrně často vylévat. 

Pro venkovní jednotku potřebujeme zásuvku, v ideálním případě na vlastním okruhu. Vnitřní jednotka zásuvku nepotřebuje. Vnitřní a venkovní jednotka jsou propojené drátem a dvěma měděnými trubkami.

Pokud rekonstruujeme, můžeme vysekat šlic cca 5 cm hloubky, aby se vše vešlo skrýt, včetně odkapové trubky vedoucí od vnitřní jednotky ven. Pokud instalujeme již v hotovém interiéru, dají se rozvody vést v liště. Vnitřní jednotka by měla být v blízkosti venkovní jednotky a přívody do vnitřní jednotky musí být zleva. 

Základní konzultace a cenová nabídka je zdarma. S firmou, která naši zakázku realizovala jsme byli velmi spokojení a rádi doporučíme. V případě vašeho zájmu se na nás neváhejte obrátit s dotazy zde