Redesign Skyboxu v areálu Dynamo Pardubice pro a.s. Filipa

Byly jsme požádány o úpravu skyboxu pro společnost Filipa a.s., která jakožto sponzor klubu Dynamo Pardubice převzala na stadionu svůj skybox, který měl ale celkem zastaralý interiér a navíc ve vizuálním stylu předchozího uživatele - Kooperativy. Kompletní rekonstrukce byla výzvou, jelikož jsme na ni měly cca 3 měsíce (od zadání projektu až po jeho předání) a to navíc během letních prázdnin, kdy jsou veškeré výrobní termíny mnohem delší kvůli dovoleným, snahou ale bylo vše stihnout a připravit skybox v novém looku na první zářijový zápas hokejové sezony 2022.

Původní skybox měl stropy z minerálních podhledů, zastaralou klimatizaci, téměř žádnou kuchyňku a na zemi koberce. Koupelna byla žluto-modro-bílá, se sprchovým koutem, který v těchto prostorech nebyl využíván.

Požadavky na vzhled ze strany společnosti Filipa zněly: čistý, světlý vzhled, lehký ne příliš robustní nábytek, útulný dojem a použití kvalitních a "opravdových" materiálů. Pro klienta jsme tedy navrhly koncept sestávající z materiálů beton, dub, černý kov a doplňky s ústředními barvami bílou, světle šedou a firemní zelenou, kterou jsme v konceptu zdůraznily použitím stabilizovaného mechu.


▼  První prezentace klientovi byl koncept board a ukázka výběru materiálů  ▼


V zadání také byl požadavek, aby se do skyboxu vešlo cca 15 lidí, aby bylo dostatek prostoru na stolech na občerstvení a hodně úložného prostoru v kuchyňských skříňkách. Použité materiály měly být odolné a i zdi otěratelné. Také jsme měly myslet na děti, kdyby někdy doprovázely rodiče, aby se měly čím zabavit, a tak vznikl u vchodu malý herní prostor. Po zaměření skyboxu jsme vytvořily 3D model ze kterého pak vycházely veškeré výrobní míry, umístění světel apod.


▼  Po odsouhlasení materiálů těchto boardů klientem pak z našeho návrhu vznikly 3D fotorealistické vizualizace 

3D náhled na všechny strany navrhovaného skyboxu a vizualizace nové společné toalety.

▼  Po odsouhlasení vizualizací jsme mohly začít se samotnými pracemi ve skyboxu  ▼


Domnívaly jsme se, že pro vytvoření nového stropu budeme muset snížit stávající výšku (3,2 m). Po odstranění minerálních podhledů se zjistilo, že samotný prostor je velmi vysoký, takže snížení nebude nutné a ještě se povede schovat klimatizační jednotku do stropu.

Pro útulnost a dobrou akustiku jsme na strop a část stěny navrhly akustické dýhované panely od českého výrobce Woodpasta. Lamelové obložení nám umožnilo skrýt nehezké radiátory a vedení trubek od topení. Vytvořily jsme sádrokartonové boxy, které se poté obložily akustickými panely. Část lamel je vyndávací tak, aby se mohly radiátory regulovat a teplo vychází mřížkami umístěnými na horní části těchto SDK boxů.

Jelikož samotný prostor skyboxu má cca 18 m², vzhled bylo nutné tvořit za použití materiálů, které budou užitné a zároveň i estetické, zajímavé. Není zde příliš prostor dekorace bez funkčnosti. Dispozičně se nám zde podařilo umístit kuchyňskou linku a zvýšené barové pulty, z nichž jedny mají pod sebou úložný prostor, tím vzniklo i zázemí malé kuchyně. Kuchyni vyrobil truhlář na míru, s použitím minimalistických úchytek španělské značky Viefe.

Betonové pulty na míru jsou od firmy Švec beton, každý pult váží cca 120 kg, jejich dokonalé kotvení (skryté výztuže) do zdí a podlahy bylo tedy zásadní. Do pultů jsme také nechaly vytvořit průchod pro umístění držáku na příbory a odkapové drážky u dřezu.

Barové židličky jsme zvolily subtilní,  lehké a stohovatelné (od italského Colos), aby nezabíraly příliš mnoho místa a opět byly snadno udržovatelné (kov, sedák polypropylen). Stropní svítidla jsou opět v černé barvě, minimalistické, navrhly jsme zónové vypínaní vždy popáru, aby bylo možno vytvořit libovolnou světelnou atmosféru. Čistě náladovým osvícením jsou LED pásky vedoucí přes strop a boční stěnu až k podlaze skyboxu.

Podlaha je třívrstvá lamelová s povrchovou úpravou olejováním. Potřebovaly jsme, aby na sebe materiály barevně dobře navazovaly, zajistily jsme tedy, že výrobce lamel použije stejný olej, který použijí podlaháři.

Pro vizuální prezentaci firmy a dekoraci nám zbyla jediná stěna nad betonovými pulty. Chtěly jsme, aby byla nejen dekorativní a ze zajímavých materiálů, ale aby také ve zkratce představila společnost Filipa a.s. a její činnosti. Dekorace je pro dodání reliéfu do prostoru vytvořena ve 3 výškách a ze 3 různých materiálů.

Produkce této stěny byla poměrně složitá, neboť je zde použito vícero technologií a materiálů. Písmena loga Filipa jsou frézované z 4 cm tlusté MDF desky, hexagony z 2 cm MDF desky, broušené a poté lakované matnou černou. Dvě z písmen mají profrézovanou vaničku, aby se do nich mohl vlepit mech. Jedná se o stabilizovaný přírodní mech, který zůstává v této formě při zajištění dostatečné vzdušné vlhkosti v prostoru, mezi cca 40-60 %. Mech se lepí ručně po jednotlivých kouscích.

Poslední technologií byly fólie vyřezáné na ploteru (texty, čáry) a následná instalace celé dekorace za pomoci šablon vyřezaných na plotru a laseru, aby se docílilo naprosto přesného umístění všech prvků na zdi.

Veškeré stěny skyboxu jsou opatřeny dekorativní stěrkou Ottocento s perleťovými odlesky, která je odolná a otěratelná. Bylo potřeba stěny pod ní dokonale obrousit, napenetrovat a natřít na bílo, neboť jsme používaly světlý odstín, pod kterým by vše prosvítalo. Doplňkovou barvou je černá, která je  na svítidlech, na bateriích, dávkovači mýdla či včetně černého dřezu, nohách pultů a veškerých nutných technogických doplňcích jako jsou stropní reproduktory, požární čidla, větrák apod.

Dětská zóna byla vytvořena na zdi u vstupu na kterou jsme nechaly vyrobit velkou železnou nástěnku na míru, která je umístěna do výšky tak, aby byla především pro menší děti. Na plotru jsme nechaly vyřezat klasické "Člověče nezlob se" a k němu pořídily magnetické figurky. Logistická divize společnosti Filipa se promítla do další hry, kdy jsme nechaly vyrobit magnety v podobě vysokozdvižných vozíků, skladníků, regálů a krabic, které si mohou děti na nástěnce skládat a vytvářet příběhy.

Pro starší děti je na nástěnce puzzle s fotkou veterána Jawy, která je vystavena jako dekorace v sídle společnosti Filipa.

V původní koupelně jsme kvůli rozvodům vody zachovaly stejnou dispozici tj. umyvadlo i WC na stejném místě. Ze sprchového koutu jsme vytvořily pisoár. Společné WC v šedých barvách, kde je krásným dekorem použití 3D dlažby na některých stěnách toalety. Jelikož je při akcích ve skyboxu celkem velká fluktuace lidí, při vstupu na WC není třeba nikde hledat vypínač, pohybovým čidlem se zapne bílý LED pásek za zrcadlem a zelené LED pásky na stropě.

Sanita je od firmy Laufen, stejně tak designová skříňka Kartell Laufen s umyvadlem, která má a hezky řešený odtok vody, který není při bežném pohledu shora vůbec vidět a působí to, že voda odtéká z umyvadla přes celou jeho zadní hranu.

Kvůli nedostatku prostoru nebylo možné splachovací moduly WC a pisoáru zasekat do stěny, bylo nutné vytvořit přizdívku, kterou jsme, ale pak mohly využít k umístění další přírodní mechové dekorace a dodání dalšího zeleného prvku do prostor společné toalety.


Tato realizace je k viděné také v portfoliu v sekci komerčních realizací pod názvem "rekonstrukce skyboxu v Dynamo Pardubice"