Redesign moderního rodinného domu v libereci

Majitel rodinného domu si přál předělat kuchyň s obývacím pokojem a koupelny. Po několika návštěvách jsme se nakonec pustily do kompletní rekonstrukce včetně podlah, dveří, schodiště, ložnice a 2 koupelen. Původní laminátová podlaha byla nahrazena dubovou třívrstvou podlahou, kterou jsme obložili i schodiště. Dveře z imitace třešně se vybouraly včetně zárubní a zvolila jsem lakované světle šedé.

Klient si přál tmavou kuchyň. Požadavkem byly kvalitní spotřebiče a větší úložné prostory. Změnily jsem dispozici tak, aby při vaření bylo možno komunikovat s hosty nebo se dívat na televizi. Kuchyň vyrobil truhlář na míru – dvířka jsou lakovaná do anthracitové šedé, doplněná dubovými pásky v barvě podlahy. Podlahovina byla použita i za pracovní plochou kuchyně.

Pro pracovní desku jsme zvolily černý kompakt. Spotřebiče jsou většinou značky Kuppersbusch (vinotéka, parní trouba, klasická trouba) a Miele (lednička, myčka). Vaření zastává indukční varná deska s odsavačem BORA. Díky tomuto systému odsávání se nemusel řešit stropní odsavač, který by bylo poměrně komplikované do tohoto místa umístit kvůli betonovým stropům. Takto se potrubím odvedl vzduch skrz nábytek přímo ven z domu v soklu kuchyňské linky.

Rodina tráví hodně času spolu, proto jsme nechaly vyrobit maximálně velký jídelní stůl – opět dubová masivní deska, kovové podnoží 100 x 240 cm. Klientovi se zalíbily židle Pantone od Vitry. Jsou velice pohodlné a díky svému materiálu i pro děti ideální.

Největším zádrhelem místnosti bylo schodiště v rohu místnosti, které nehezky „trčelo“ do prostoru. Nakonec se z tohoto nedostatku stala přednost pokoje. Vybouraly se dveře do chodby a propojila prostor. Schodiště se schovalo do vestavné skříně, kde vznikly úložné prostory na hračky pro děti a nika, kde si mohou hrát. Z boku skříně jsou poličky a knihovna.

Klient si přál ložnici v neutrálních barvách ve stylu koupelen ladící se  zbytkem domu. V pokoji zůstala bílá toaletka a ušák z IKEA a kontinentální postel s čalouněným čelem. Místo zlatavé stěrky jsme zeď za postelí vytapetovaly tapetou s jemnou texturou.

Oživení pokoje zajistila oblíbená látka od Clarke & Clarke z řady Animalia. Nechaly jsme ušít polštář a ze zbytku látky upravily toaletní stolek vložením látky pod skleněnou desku toaletky. Boxy na trnech zavěšenými na zdi ze stejného materiálu jako je velká vestavná skříň po celé délce pokoje. Lampičky londýnské designerské značky Buster & Punch dokreslují pánský vzhled ložnice.

Při rekonstrukci rodinného domu se předělávaly také dvě koupelny. Obě byly v duchu oranžovo-žlutých kachliček a plastových květin. Majitel si přál jednoduchý styl, minimalistický, neutrální barvy. Prostor koupelny je velký, přesto zde nebyla sprcha.

Zbavily jsme se rohové vany, která dělá dojem, že je prostorná, ale spíše zabírá jen velkou plochu. Nahradily jsme ji „walk-in“ sprchovým koutem a pro děti umístili hlubokou samostatně stojící vanu. Sprchový kout tvoří dvě skleněné stěny na míru od sklenáře ukotvené do lišt v podlaze a pak přímo do stropu.

Dvě samostatná umyvadla nahradilo praktičtější dvojumyvadlo. Obklady a dlažby jsou v šedé barvě vzhledu betonu v kombinaci s mramorovou velkoformátovou dlažbou. Baterie značky Gessi a nábytek na míru od truhláře v bílém laku s doplňkem dřevodekoru.

Zajímají Vás další detaily nebo fotky před rekonstrucí? Podívejte se na případovou studii rekonstrukce domu v Liberci a přečtěte si, jak to vidí majitel domu Ladislav Šmíd.